RSS

Begin en einde van de standaard huurovereenkomst 9 jaar

07 sep

Standaard: een huurovereenkomst van negen jaar

De standaardduur van een huurovereenkomst is negen jaar. Een huurovereenkomst waarvan de duur niet nader bepaald is of met een bepaalde duur tussen de drie en negen jaar zal automatisch als een contract van negen jaar beschouwd worden.
Alleen de volgende overeenkomsten belopen dus geen negen jaar:

  • overeenkomsten van drie jaar of minder
  • overeenkomsten met een duur van meer dan negen jaar
  • overeenkomsten voor de duur van het leven van de huurder

    Beheerssoftware voor huurcontracten

Begin van de overeenkomst

De periode van negen jaar start op de dag die in het contract vermeld staat. Bij een mondelinge overeenkomst is de startdatum de datum waarop de huurder de woning kon betrekken.

Deze regeling is niet van toepassing op overeenkomsten die gesloten zijn vóór 28 februari 1991.

Einde van de overeenkomst

Na afloop van de huurperiode van negen jaar kunnen de huurder en de verhuurder het contract beëindigen. Zij hoeven geen motief op te geven voor deze beslissing. Ook hoeven ze geen vergoeding te betalen aan de tegenpartij, op voorwaarde dat ze minstens zes maanden vóór de vervaldag het contract opzeggen.

Als geen van beide partijen het contract opzegt, zal na afloop van de periode van negen jaar het contract automatisch voor drie jaar verlengd worden; daarbij blijven de voorwaarden van de oude overeenkomst behouden. Om de drie jaar hebben beide partijen de mogelijkheid om het contract stop te zetten. Ze moeten geen vergoeding betalen mits ze opnieuw een opzeggingstermijn van zes maanden in acht nemen.

De huurder en verhuurder hebben tijdens de periode van negen jaar onder bepaalde voorwaarden ook de mogelijkheid om het contract voortijdig te beëindigen.

Bron

 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op 07/09/2012 in Huurovereenkomst

 

Tags: , , , ,

Plaats een reactie