RSS

Voortijdige beëindiging van de huurovereenkomst door de huurder

04 Okt

Voortijdige beëindiging van de huurovereenkomst door de huurder

De huurder mag op elk ogenblik vertrekken op voorwaarde dat hij het contract opzegt met een opzeggingstermijn van drie maanden. Hij hoeft zijn opzegging nooit te motiveren. Gedurende de eerste jaren van de huurovereenkomst moet hij wel een vergoeding betalen. Die is gelijk aan:

  • drie maanden huur als hij vertrekt tijdens het eerste jaar
  • twee maanden huur als hij vertrekt tijdens het tweede jaar
  • één maand huur als hij vertrekt tijdens het derde jaar

De huurder hoeft deze vergoeding niet te betalen op het ogenblik dat hij de opzegging bekendmaakt maar kan dat doen bij de eindafrekening, wanneer het contract verstrijkt.

Tegenopzeg

Als de verhuurder het contract voortijdig beëindigt (met een opzeggingstermijn van zes maanden) omwille van persoonlijke bewoning, uitvoering van werken of zelfs zonder motief, kan de huurder een tegenopzeg van één maand geven. Hij hoeft daarvoor geen schadevergoeding te betalen, ook al vindt de opzegging tijdens de eerste drie jaar van het contract plaats.

Niet-correct geregistreerde contracten

Sinds 1 juli 2007 kan de huurder een einde maken aan een huurovereenkomst die niet binnen de wettelijke termijn geregistreerd is (twee maanden volgend op de sluiting van het contract). Hij hoeft daarvoor geen vergoeding te betalen en geen opzeggingstermijn in acht te nemen.

Beheerssoftware voor huurcontracten

Bron

Advertenties
 
Reacties staat uit voor Voortijdige beëindiging van de huurovereenkomst door de huurder

Geplaatst door op 04/10/2012 in Huurovereenkomst

 

Tags: , , , ,

Reacties zijn gesloten.