RSS

Steeds meer krotverhuurders vervolgd

24 Dec

Freya in het Parlement

Dankzij de acties van de Vlaamse Wooninspectie worden de afgelopen jaren steeds meer krotverhuurders vervolgd en steeds meer onveilige of ongezonde woningen opnieuw bewoonbaar gemaakt. “De Wooninspectie maakt zo’n 2.000 pv’s per jaar op, of vier keer meer dan in de beginjaren”, zegt Vlaamse minister van Wonen Freya Van den Bossche. “Vorig jaar is ook het aantal woningen dat via een herstelvordering opnieuw bewoonbaar is gemaakt meer dan verdubbeld: van 254 naar 562.”

De Vlaamse Wooninspectie stelde vandaag samen met minister Van den Bossche haar jaarverslag 2011 voor en stond bij die gelegenheid ook stil bij de resultaten van 10 jaar Wooninspectie. “De Vlaamse wooninspectie is gegroeid van een inspectiedienst naar een echte bondgenoot van het woonbeleid”, zegt Van den Bossche. “Ze zorgt ervoor dat gezinnen uit onveilige of ongezonde woningen worden gehaald, dat de malafide eigenaars worden bestraft en dat de woningen worden hersteld. Verhuurders kennen de Wooninspectie. Ze zullen ondertussen twee keer nadenken vooraleer een krot te verhuren.”

De Vlaamse Wooncode en het kamerdecreet leggen minimale kwaliteitsvereisten op voor woningen, onder meer op het vlak van veiligheid, gezondheid en minimale energieprestaties. De controle gebeurt door het Agentschap Wonen Vlaanderen, de gemeenten en de Vlaamse Wooninspectie, waarbij die laatste instantie de taak heeft te focussen op de ergste gevallen. De bestrijding van krotverhuur en huisjesmelkers is de hoofdfocus van de Wooninspectie. Op die manier zorgt ze ervoor dat gezinnen worden weggehaald uit ongezonde en onveilige woningen én dat die woningen worden hersteld.

Sinds 2001 voert de wooninspectie controles uit op de kwaliteit van verhuurde woningen. Het aantal controles is de afgelopen tien jaar fors gestegen. Daar waar de Wooninspectie in de beginjaren vooral actief was in Gent en Antwerpen, bestrijkt haar actieterrein nu 140 gemeenten. De stijging van het aantal controles heeft ook geleid tot een stijging van het aantal processen-verbaal dat is opgesteld tegen malafide verhuurders: van 550 naar ongeveer 2.000 per jaar. Die pv’s worden vervolgens overgemaakt aan het gerecht voor verdere strafrechtelijke vervolging. De meest flagrante inbreuken op de woonkwaliteitsnormen worden vastgesteld bij de verhuur van kamers.

Maar er is meer. Sinds 2007 kunnen wooninspecteurs via het parket of de burgerlijke rechtbank ook een zogenaamde herstelvordering laten opleggen aan de eigenaar. Zo’n herstelvordering verplicht de verhuurder om zijn woning binnen een opgelegde termijn opnieuw in een aanvaardbare staat te brengen. In 2011 werd opnieuw een stijging opgetekend van het aantal herstelvorderingen. Er werd voor 345 panden, of in totaal 1.058 wooneenheden, een herstelvordering opgelegd. Dat brengt het totaal aantal herstelvorderingen sinds 2007 op 1.149 panden of 3.707 woningen. Het effect wordt nu ook zichtbaar in de cijfers van het aantal woningen dat effectief hersteld is. In 2011 werden 119 panden of 308 woonentiteiten volledig hersteld, wat het totaal aantal panden dat dankzij een herstelvordering opnieuw bewoonbaar is gemaakt op 279 brengt en het aantal wooneenheden op 562.

Minister Van den Bossche schrijft de resultaten van de wooninspectie toe aan de toegenomen controles, de goede samenwerking met de lokale overheden en het parket en de maatregelen die de afgelopen jaren werden genomen om de woonkwaliteit te bevorderen. Toch is er nog werk aan de winkel, zegt de minister. Zo blijkt vooral de herhuisvesting van huurders nog niet altijd even vlot te verlopen, wanneer vastgesteld wordt dat ze in een slechte woning wonen. Daarom loopt er momenteel in aantal gemeenten een proefproject waarbij mensen die slecht wonen onmiddellijk elders gehuisvest worden op kosten van de huisbaas, eventueel zelfs op hotel. Op basis daarvan zal de Wooninspectie een draaiboek opmaken zodat alle gemeenten in Vlaanderen gezinnen kunnen gaan herhuisvesten op kosten van de malafide verhuurder.

Tot slot heeft de minister ook oor naar de beleidsaanbevelingen die de Wooninspectie traditiegetrouw meegeeft in haar jaarverslag. Zo stelt de Wooninspectie voor om de private huurmarkt te versterken via gericht beleid. De afgelopen jaren heeft minister Van den Bossche zo’n beleid op de sporen gezet, onder andere met de invoering van de Vlaamse huurpremie, het geleidelijk verplicht maken van dakisolatie en de versterking van de sociale verhuurkantoren. Tegen het najaar komt er ook een website waar huurders en verhuurders kunnen berekenen wat een faire huurprijs is voor een bepaalde woning in een bepaalde streek. Ten slotte wordt ook een huurgarantiefonds opgericht zodat huurders met betalingsproblemen niet meteen op straat komen te staan en verhuurders zeker zijn van hun inkomsten.

bron http://www.freyavandenbossche.be/article/persmededeling/

Advertenties
 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op 24/12/2012 in Huurwetgeving

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s