RSS

Herstelvordering voor verhuurders

27 Dec

Herstelvordering voor verhuurders

De herstelvordering is een document dat opgemaakt wordt door de wooninspecteur wanneer u een verkrotte woning verhuurt of ter beschikking stelt. Daarin staat vermeld welke gebreken uw woning vertoont en wat u daaraan moet doen. Voert u de herstellingen niet volledig uit zodat de woning weer voldoet aan de minimale kwaliteitsnormen, dan kan u veroordeeld worden door een rechter.

Voorwaarden

  • u verhuurt een verkrotte woning
  • of u stelt een verkrotte woning ter beschikking.

Procedure

De gemeenten en de Vlaamse overheid controleren de kwaliteit van de woningen. De burgemeester kan een verkrotte woning na advies van een Vlaamse ambtenaar ongeschikt of onbewoonbaar verklaren.

De wooninspecteur stelt u per brief in kennis dat hij een herstelvordering heeft opgesteld. Daarin staat vermeld welke gebreken uw woning vertoont. Wanneer u de woning niet laat voldoen aan de minimale kwaliteitsnormen, loopt u het risico dat u veroordeeld wordt door een rechter.

Na de herstelvordering hebt u twee mogelijkheden:

  • U herstelt alle gebreken aan de woning zoals opgenomen in de herstelvordering. U contacteert de wooninspecteur die ter plaatse moet komen voor een hercontrole.
  • U verkoopt de woning, maar bent verplicht om de kandidaat-koper in te lichten over de herstelvordering. Ook na verkoop blijft u verantwoordelijk voor het uitvoeren van de herstellingen. Maak daarom in de verkoopovereenkomst duidelijke afspraken over welke herstellingen moeten uitgevoerd worden en tegen wanneer. Nadat de renovatiewerkzaamheden zijn uitgevoerd, moet u de wooninspecteur contacteren. Deze moet ter plaatse komen voor een hercontrole.

Bedrag

De eerste hercontrole is gratis. U heeft er dus alle belang bij om ineens alle herstellingen te laten uitvoeren zodat er maar één hercontrole moet plaatsvinden.

Voor alle bijkomende controles door een wooninspecteur moet u vooraf een vergoeding per woongelegenheid betalen. De vergoeding voor hercontrole bedraagt:

  • 62,50 euro per woning (eengezinswoning, studio of appartement)
  • 87,50 euro per kamerwoning, vermeerderd met 12,50 euro per kamer (vanaf de tweede kamer).

Deze bedragen worden jaarlijks geïndexeerd.

U stort het juiste bedrag op de rekening van het Herstelfonds IBAN BE54-0912-2260-2497 – BIC GKCCBEBB met vermelding van het dossiernummer. Wanneer de vergoeding niet op de rekening staat ten laatste de dag voor de hercontrole, zal de inspectie niet doorgaan.

Wetgeving

Decreet houdende de Vlaamse Wooncode.
Op 1 februari 2008 zijn de huidige kwaliteitsnormen in werking getreden.

Bron

Advertenties
 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op 27/12/2012 in Huurwetgeving, Nieuws

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s