RSS

Onroerende voorheffing – algemeen

03 Jan

Sinds 1999 wordt de onroerende voorheffing op onroerende goederen gelegen in het Vlaams gewest geïnd door de Vlaamse overheid. De verwerking van de dossiers gebeurt door de Vlaamse Belastingdienst.

De onroerende voorheffing is een heffing op onroerende goederen. Dit kunnen gronden, gebouwen, of sommige soorten van bedrijfsuitrusting (materieel en outillage) zijn. Het is een jaarlijkse belasting die berekend wordt op het geïndexeerde kadastraal inkomen van onroerende goederen.

Regelgeving

De wettelijke basis van de onroerende voorheffing is terug te vinden in het Wetboek van Inkomstenbelastingen 1992 (WIB ’92), en meer bepaald in de artikelen 251 tot en met 260ter WIB ’92. U kan deze artikelen raadplegen de Vlaamse Fiscale Navigator.

 De Vlaamse decreetgever heeft reeds herhaaldelijk van zijn bevoegdheid gebruik gemaakt om wat het Vlaams gewest betreft bepaalde van hoger genoemde artikelen te wijzigen. De regelgeving onroerende voorheffing verschilt daardoor naargelang het onroerend goed gelegen is in het Vlaams, Brussels of Waals gewest.

De Vlaamse overheid is ook bevoegd om zelf interpretatie te geven aan de toepasselijke wetsbepalingen. Dit gebeurt bij omzendbrief.

Naast deze specifieke bepalingen gelden inzake onroerende voorheffing een aantal algemene bepalingen. Die zijn gemeenschappelijk voor de 3 gewesten.

In de eerste plaats zijn er bepalingen met betrekking tot de vestiging en de invordering van de belasting, bv. de aanslag- en bezwaartermijnen, de regeling van intresten,… Meer informatie over deze bepalingen vindt u in de artikelen 297 tot en met 463 WIB ’92. U kan deze raadplegen via de Vlaamse Fiscale Navigator.

Daarnaast is ook de bepaling van het kadastraal inkomen aan bepaalde regels onderworpen. Meer informatie hierover vindt u in de artikelen 472 tot en met 504 WIB ’92. U kan deze raadplegen via Fisconet.

bron

Advertenties
 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op 03/01/2013 in Fiscaal

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s