RSS

Onroerende voorheffing – wie moet wanneer betalen ?

04 Jan

De onroerende voorheffing is verschuldigd door de belastingplichtige die op 1 januari van het aanslagjaar één van volgende zakelijk rechten bezit:

  • de (volle) eigendom;
  • het bezit;
  • het vruchtgebruik;
  • het recht van opstal;
  • het recht van erfpacht.

Bij een verkoop wordt soms overeengekomen dat de koper een deel van de onroerende voorheffing voor het lopende aanslagjaar ten laste neemt. Dit dient echter onderling te worden geregeld, eventueel via de notaris. De Vlaamse Belastingdienst houdt geen rekening met dergelijke overeenkomsten.

Het Vlaams gewest beschouwt steeds diegene die op 1 januari van het aanslagjaar houder is van het zakelijk recht als belastingplichtige voor de onroerende voorheffing met alle hieraan verbonden gevolgen inzake de invordering van eventueel niet betaalde schulden terzake.

Hoe en wanneer ?

Jaarlijks ontvangt u van de Vlaamse Belastingdienst een aanslagbiljet voor de onroerende voorheffing. Dit moet u betalen binnen de termijn die op het aanslagbiljet vermeld staat, namelijk 2 maanden na datum van verzending van het aanslagbiljet. Als u dit niet tijdig doet, loopt u het risico bijkomende (nalatigheids)intresten of andere kosten te moeten betalen.

Voor nieuw gebouwde onroerende goederen is de onroerende voorheffing voor de eerste keer verschuldigd voor het jaar dat volgt op het jaar van de ingebruikname van het onroerend goed. U bent dus geen onroerende voorheffing verschuldigd voor het jaar van ingebruikname zelf. Ook hiervoor ontvangt u automatisch een eerste aanslagbiljet.

bron : http://www.onroerendevoorheffing.be/nlapps/docs/default.asp?fid=15

Advertenties
 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op 04/01/2013 in Fiscaal

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s