RSS

Vrijstelling van onroerende voorheffing voor nationale domeingoederen

24 Jan

Om van deze vrijstelling te kunnen genieten, moeten de onroerende goederen:

  • de aard van nationale domeingoederen hebben;
  • op zichzelf niets opbrengen (improductiviteit);
  • voor een openbare dienst of een dienst van algemeen nut worden gebruikt.

De vrijstelling kan maar worden toegekend als tegelijk aan deze drie voorwaarden is voldaan!

  • Nationale domeingoederen: onder nationale domeingoederen wordt verstaan alles wat aan de gemeenschap toebehoort, zoals de eigendommen van de staat, de gemeenschappen, de gewesten, de provincies, de gemeenten, de openbare instellingen. Ook instellingen die van de staat,… afhangen (OCMW, kerkfabriek, …) en bedrijven die met de staat gelijkgesteld zijn voor de toepassing van belastingwetten (NMBS, de Post, …) kunnen voor deze vrijstelling in aanmerking komen.
  • Improductiviteit: om van de onroerende voorheffing te kunnen worden vrijgesteld, is vereist dat het goed op zichzelf niets opbrengt, dat het dus improductief is. Dit kan worden uitgelegd als “niet in huur gegeven” of “rechtstreeks geen vruchten opbrengen”.
  • Openbare dienst of dienst van algemeen nut: het onroerend goed moet gebruikt worden voor een openbare dienst of een dienst van algemeen nut. Het goed moet dus de gemeenschap, en geen particuliere personen, ten goede komen. Van het ogenblik dat het publiek zonder onderscheid van de voordelen van de instelling kan genieten, is aan deze voorwaarde voldaan. De vrijstelling geldt echter maar vanaf het moment dat het onroerend goed effectief voor een openbare dienst wordt gebruikt !

De vrijstelling wordt verleend op verzoek van de belastingplichtige die daarvoor eenbezwaarschrift moet indienen. Wanneer een onroerend goed erkend wordt als nationaal domeingoed en voor een bepaald aanslagjaar van de onroerende voorheffing wordt vrijgesteld, blijft die vrijstelling ook de volgende jaren behouden, zonder dat een nieuw verzoek moet worden ingediend.

Vrijstelling voor gemeentebesturen bij het plaatsen van zonnepanelen:

Indien het gaat om het plaatsen van zonnepanelen om te voorzien in eigen energiebehoefte ziet Vlabel geen reden tot het intrekken van de vrijstelling onroerende voorheffing. Anders wordt het als een gemeentebestuur een deel van zijn patrimonium (dak) gaat verhuren aan een privé-partner die de opgewekte elektriciteit commercieel gaat aanwenden. Indien dit het geval is, zal Vlabel nagaan in hoeverre een vrijstelling nog langer toegekend kan worden.

bron

Advertenties
 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op 24/01/2013 in Fiscaal

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s