RSS

Vrijstelling onroerende voorheffing ter bestrijding van leegstand en verkrotting

07 Feb

Vanaf aanslagjaar 2003 werden twee nieuwe vrijstellingen ingevoerd als belonende maatregelen in de strijd tegen leegstand en verkrotting. Deze vrijstellingen moeten de leegstand van handelszaken enerzijds, en de verkrotting van gebouwen anderzijds helpen bestrijden.

Vrijstelling 1: verbouwen van een handelspand

U verbouwt een klein handelspand tot woning. Dan kan u tijdens een periode van 3 aanslagjaren genieten van een volledige vrijstelling van onroerende voorheffing. Deze vrijstellingsperiode gaat in vanaf het aanslagjaar dat volgt op het jaar waarin de woning effectief werd betrokken. Enkel de omvorming van kleine handelszaken tot woning zal het recht op deze vrijstelling doen ontstaan. Een handelspand wordt als “klein” beschouwd wanneer het een maximale vloeroppervlakte van 15 are heeft. Belangrijk is ook dat minstens 50% van deze vloeroppervlakte moet worden gebruikt voor het voeren van een handelsactivititeit waarvoor een inschrijving in het handels- of ambachtenregister is vereist. Wordt het pand gebruikt voor de uitoefening van een vrij beroep (geneesheer, advocaat, notaris,…) dan zal deze vrijstelling niet gelden. Het spreekt uiteraard voor zich dat de verbouwing gebeurt volgens de geldende stedenbouwkundige voorschriften. Wie van deze vrijstelling wil genieten, zal daarom een geldige bouwvergunning moeten kunnen voorleggen.  Als de werken geen bouwvergunning vereisen, vervalt deze voorwaarde uiteraard.

=>  formulier aanvraag vrijstelling verbouwen van een handelspand (194 kB, 7 mei 2012)

Vrijstelling 2 : renovatie van een verwaarloosde of onbewoonbare woning

Bent u eigenaar van een pand dat is opgenomen op de lijst van verwaarloosde, onbewoonbaar- of ongeschiktverklaarde woningen en hebt u deze woning gerenoveerd met een geldige bouwvergunning, dan wordt u als belastingplichtige van onroerende voorheffing nog gedurende 5 jaar belast op het oude (lagere) kadastraal inkoomen. De inwerkingtreding van het nieuwe (hogere) kadastraal inkomen ten gevolge van de verbouwingen wordt dus voor een periode van 5 jaar uitgesteld. Dit komt neer op een gedeeltelijke vrijstelling : u betaalt wel onroerende voorheffing, maar op een verlaagde grondslag. Het gebouw of de woning die het voorwerp is van de renovatie moet uitdrukkelijk zijn opgenomen op de inventarislijst van verwaarloosde, ongeschikt verklaarde en/of onbewoonbaar verklaarde woningen. Een pand dat derhalve uitsluitend op de lijst leegstand van de inventaris voorkomt, geeft dus geen aanleiding tot toekenning van deze vrijstelling. Met renovatie verwijst de decreetgever uitdrukkelijk naar dat soort ingrepen als bedoeld in artikel 24, 4° van het decreet van 22 december 1995 houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 1996.

=>  formulier aanvraag vrijstelling renovatie (153 kB, 7 mei 2012)

Beide vrijstellingen kunnen niet gecombineerd worden.

bron

Advertenties
 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op 07/02/2013 in Fiscaal

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s