RSS

Vrijstelling onroerende voorheffing voor nieuw materieel en outillage

07 Mrt

Artikel 253 van het Wetboek van Inkomstenbelastingen 1992 (hierna WIB 92 te noemen) voorziet in een aantal vrijstellingen van de onroerende voorheffing. Zo wordt onder meer het kadastraal inkomen van nieuw materieel en nieuwe outillage geheel of gedeeltelijk vrijgesteld (artikel 253, 4° en 5°, van het WIB 92).

Bij het decreet van 23 mei 2008 houdende bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 2008 (Belgisch Staatsblad, van 13 juni 2008) werd artikel 253, voor het Vlaamse Gewest, gewijzigd.

De vrijstelling van onroerende voorheffing voor nieuwe materieel en nieuwe outillage wordt hierdoor uitgebreid. Vanaf het aanslagjaar 2009 wordt voor investeringen in nieuw materieel en nieuwe outillage altijd een volledige vrijstelling van de onroerende voorheffing toegekend. Tweedehands materieel en outillage kan nooit worden vrijgesteld.

Als bijkomende voorwaarde geldt dat de ondernemingen de energiebeleidsovereenkomst die door de Vlaamse Regering werd opgemaakt en die op hen van toepassing is, hebben ondertekend en naleven.

Voor wijzigingen van het belastbare kadastraal inkomen inzake materieel en outillage die niet het gevolg zijn van nieuwe investeringen, blijft de bestaande regelgeving van kracht. Dat geldt eveneens voor wijzigingen van kadastrale percelen, bijvoorbeeld na een splitsing of na een samenvoeging van verschillende percelen.

Om de administratie van de patrimoniumdocumentatie en de Vlaamse Belastingdienst toe te laten de nieuwe verruimde vrijstelling tijdig en correct te berekenen, is het van het grootste belang dat de belastingplichtigen tijdig hun aangifte van ingebruikname of buitengebruikstelling van materieel en outillage bij de diensten van de patrimoniumdocumentatie (FOD Financiën) indienen.

Voor deze aangifte moet formulier nr. 43 D worden gebruikt, dat bij de diensten van de FOD Financiën – Algemene Administratie Patrimoniumdocumentatie verkregen kan worden

bron

Advertenties
 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op 07/03/2013 in Fiscaal

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s