RSS

Onroerende voorheffing – verminderingen op aanvraag

21 Mrt

Bepaalde verminderingen moet u zelf aanvragen zoals de:

1. Proportionele vermindering

2. Bescheiden woning – verhoogde vermindering (50%)

De automatische vermindering voor bescheiden woning 25% kan voor een periode van 5 jaar verhoogd worden tot 50 % voor een bescheiden woning die de belastingplichtige heeft doen bouwen of nieuwgebouwd heeft aangekocht zonder een bouw- of aankooppremie te hebben gekregen. De periode van 5 jaar start met het eerste jaar waarvoor onroerende voorheffing verschuldigd is (dit is het jaar dat volgt op het jaar van ingebruikneming).

Een ‘nieuwgebouwde’ woning is een woning die nog niet eerder in gebruik is genomen.

Deze verhoogde vermindering moet u éénmalig aanvragen bij de Vlaamse Belastingdienst. Voeg indien mogelijk een kopie van uw aanslagbiljet bij.

=> Word formulier aanvraag bescheiden woning (155 kB, 7 mei 2012)

3. Vermindering voor grootoorlogsverminkte

Er kan een vermindering van 20 % op de onroerende voorheffing worden toegekend voor de woning waarin een grootoorlogsverminkte zijn hoofdverblijfplaats heeft op 1 januari van het aanslagjaar.

Deze aanvraag is slechts éénmalig. Hierbij moet de aanvrager een bewijs voorleggen waaruit blijkt dat hij de hoedanigheid heeft van grootoorlogsverminkte en het voordeel geniet van de hierboven genoemde wetten. De Administratie der pensioenen (Ministerie van Financiën) levert dergelijke bewijzen af. Voor burgerslachtoffers wordt het attest uitgereikt door het Ministerie van Sociale Zaken.

De vermindering voor grootoorlogsverminkte is niet cumuleerbaar met de vermindering voor een gehandicapte persoon. Aan de belastingplichtige wordt steeds de vermindering verleend die voor hem het voordeligste is.

4. Verminderingen voor een huurder

De bewoner is niet per definitie de belastingplichtige van de onroerende voorheffing. De woning kan ook verhuurd zijn. In dat geval wordt de vermindering toegekend aan de eigenaar-belastingplichtige en mag de huurder het bedrag aftrekken van de huurprijs. De Vlaamse Belastingdienst brengt de huurder op de hoogte van het bedrag van de vermindering per brief.

Huurders uit de private sector moeten éénmalig een meldingsformulier invullen. U vindt het op deze website of kan het aanvragen bij de Vlaamse belastinglijn. Het ingevulde formulier stuurt u naar de Vlaamse Belastingdienst. Staat de vermindering voor een huurder niet op het aanslagbiljet vermeld dan moet de huurder of de eigenaar een bezwaarschrift indienen.

Huurders van een sociale woning hoeven geen meldingsformulier op te sturen. De sociale huisvestingsmaatschappij geeft de gegevens door aan de Vlaamse Belastingdienst. De verminderingen worden rechtstreeks met de huisvestingsmaatschappij geregeld. De huisvestingsmaatschappij moet haar huurders inlichten over het bedrag van de vermindering en deze in mindering brengen op de huurlast. Aan de hand van het rijksregisternummeronderzoekt de Vlaamse Belastingdienst op eigen initiatief elk jaar opnieuw, of vermindering kan worden toegekend. Indien u verhuist is het aan te raden een nieuwe aanvraag in te dienen.

U kan het juiste meldingsformulier terugvinden onder “Formulieren-Onroerende voorheffing-Wordvermindering voor huurder (97 kB, 12 december 2011)”.

bron

Advertenties
 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op 21/03/2013 in Fiscaal

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s