RSS

Onroerende voorheffing – vermindering huurder

28 Mrt

Als huurder heeft u recht op een aantal verminderingen (vermindering voor kinderbijslaggerechtigde kinderen en vermindering voor gehandicapte personen).

Deze verminderingen worden door de wetgever toegekend in functie van de bewoner van het onroerend goed. Het is dan ook de bedoeling van de wetgever dat deze verminderingen uiteindelijk ten goede komen aan de bewoner.

Hoe aanvragen voor de toekomst?

Een huurder die meent voor één van deze verminderingen in aanmerking te komen, dient hiervoor éénmalig een meldingsformulier in te vullen en terug te sturen naar de Vlaamse Belastingdienst.

Het formulier kan u terugvinden op onze formulierenpagina.

Zodra de gegevens van de huurder bij de Vlaamse Belastingdienst gekend zijn, zal de vermindering jaarlijks onderzocht worden, ook wanneer de huurder zou verhuizen.

Wat gebeurt er na de aanvraag?

De Vlaamse Belastingdienst zal jaarlijks onderzoeken of de huurder in aanmerking komt voor de vermindering. Indien de huurder recht heeft op een vermindering wordt de toegekende vermindering vermeld op het aanslagbiljet van de eigenaar. Bij de verzending van het aanslagbiljet naar de eigenaar wordt ook een huurderbrief aan de huurder verzonden. In deze brief wordt ook de vermindering meegedeeld.

Aan wie wordt de vermindering toegekend?

Aangezien de huurder zelf geen onroerende voorheffing betaalt, zal de vermindering eerst worden toegekend aan de eigenaar (verhuurder) die deze dan dient te verrekenen met de maandelijkse huurprijs. In het geval de huurder de woning inmiddels heeft verlaten, zal de eigenaar het bedrag van de verkregen vermindering dienen door te storten aan de betrokken huurder. Het bedrag van de vermindering staat vermeld op het aanslagbiljet dat de eigenaar ontvangt. Het bedrag van de vermindering is beperkt tot het te betalen bedrag aan onroerende voorheffing voor het perceel waar de huurder gedomicilieerd is.

Bezwaar indienen voor een aanslagbiljet dat al werd verzonden naar de eigenaar?

Indien de eigenaar-verhuurder al een aanslagbiljet ontvangen heeft waar geen vermindering voor huurder werd op toegekend, kan er nog een bezwaar worden ingediend. Om voor deze ontheffing in aanmerking te komen moet de overbelasting binnen de 5 jaar, te rekenen vanaf 1 januari van het aanslagjaar, door de huurder aan de administratie gesignaleerd zijn.

Er dient hiervoor een ondertekend, gemotiveerd bezwaarschrift opgesteld te worden en opgestuurd te worden naar het Agentschap Vlaamse Belastingdienst, Onroerende voorheffing, Bauwensplaats 13 bus 2, 9300 Aalst. U kan het bezwaar ook faxen op het nummer 053/72.23.75. Hierbij dient voor elk jaar dat het bezwaar wordt ingediend, duidelijk vermeld te worden wie op 01/01/aanslagjaar de eigenaar was van het onroerend goed waar de huurder woonde. De naam, adresgegevens en eventueel rijksregisternummer/ondernemingsnummer van de eigenaar, evenals het adres van de huurwoning op die datum moeten duidelijk vermeld worden in het bezwaar. Deze gegevens kan u terugvinden op uw huurcontract.

Zowel de huurder als de eigenaar worden op de hoogte gebracht van de beslissing van het bezwaar.

Conflicten tussen huurder en verhuurder

Voor geschillen tussen huurder en verhuurder is het Vredegerecht bevoegd.

bron

Advertenties
 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op 28/03/2013 in Fiscaal

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s