RSS

Huurovereenkomst Algemeen

11 Jul

Een huurovereenkomst bestaat zodra een persoon (de verhuurder, die meestal ook de eigenaar is) het gebruik of genot van een woning verhuurt aan een andere persoon (de huurder). In ruil betaalt de huurder een huurprijs aan de verhuurder.

Elke meerderjarige persoon (ouder dan 18 jaar) en elke ontvoogde minderjarige kunnen een geldige huurovereenkomst sluiten.

Een bestaande overeenkomst tussen huurder en verhuurder kan schriftelijk of mondeling zijn vastgelegd. Vanaf 15 juni 2007 moet iedere huurovereenkomst echter verplicht schriftelijk worden afgesloten. Elke partij moet een exemplaar van deze overeenkomst krijgen. In de praktijk zullen er dus altijd minstens drie exemplaren nodig zijn: een voor de huurder, een voor de verhuurder en een voor de verplichte registratie van het contract.

Mondelinge huurcontracten die al vóór 15 juni 2007 zijn afgesloten blijven geldig, maar zowel de huurder als de verhuurder kan van de tegenpartij eisen dat de overeenkomst alsnog schriftelijk wordt vastgelegd. Dit gebeurt door de tegenpartij per aangetekende brief of bij deurwaardersexploot in gebreke te stellen.

Staat van de woning

Op het ogenblik dat de huurovereenkomst wordt gesloten, moet de woning beantwoorden aan de ‘elementaire vereisten van veiligheid, gezondheid en bewoonbaarheid’. Deze eisen hebben vooral te maken met:

 • de functies van de woning
 • de structuur en stabiliteit
 • de vochtigheid van de woning
 • de natuurlijke verlichting en verluchting
 • de uitrusting van de woning
 • de toegankelijkheid

Als de woning niet aan de minimumvoorwaarden voldoet op het moment dat de huurder er zijn intrek in wil nemen, dan kan de huurder:

 • de ontbinding van het contract vragen (met een eventuele schadevergoeding)
 • de uitvoering van de noodzakelijke werken eisen; in afwachting van de uitvoering ervan kan de rechter een vermindering van de huurprijs toestaan

Deze regels zijn niet van toepassing bij het sluiten van een renovatiecontract.

Essentiële gegevens

De volgende gegevens moeten zeker aan bod komen in de schriftelijke overeenkomst:

 • de identiteit van de verhuurder en huurder
 • de begindatum van de overeenkomst
 • de aanwijzing van alle ruimtes en gedeeltes van het gehuurde gebouw
 • de huurprijs

Om elke betwisting te voorkomen, heeft de huurder er alle belang bij dat het contract aangeeft dat de woning als zijn hoofdverblijfplaats zal dienen.
Het contract wordt bekrachtigd als de huurder en verhuurder het ondertekenen.

De verplichte bijlagen

De verhuurder moet bij een huurcontract verplicht twee bijlagen opnemen:

 • de minimumvoorwaarden waaraan elke als hoofdverblijfplaats verhuurde woning moet voldoen om in overeenstemming te zijn met de ‘elementaire vereisten van veiligheid, gezondheid en bewoonbaarheid’
 • uitleg over een aantal belangrijke aspecten van het woninghuurrecht (deze bijlage verschilt volgens het gewest waarin u woont)

Deze bijlagen zijn verplicht voor alle contracten die na 18 mei 2007 worden afgesloten.

Registratie

Sinds 1 januari 2007 moet de verhuurder een geschreven huurovereenkomst laten registreren. Hij moet het contract voorleggen aan het registratiekantoor van de plaats waar de woning gelegen is. Door de registratie krijgt het huurcontract een zogenaamde ‘vaste datum’ en wordt het bindend voor derden. Vanaf deze vaste datum is de huurder wettelijk beschermd tegen uitzetting door de nieuwe eigenaar bij een verkoop van de gehuurde woning.

bron : http://www.belgium.be/nl/huisvesting/huren_en_verhuren/huurovereenkomst/

Advertenties
 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op 11/07/2013 in Huurwetgeving

 

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s