RSS

Hoe een huurcontract registreren ?

29 Aug
Het door huurder en verhuurder ondertekende huurcontract moet worden aangeboden ter registratie op het bevoegde registratiekantoor (zie “Waar moet ik een huurcontract laten registreren?“). Indien het om een huurcontract van een onroerend goed bestemd (al dan niet uitsluitend) voor huisvesting gaat, mag dat ook een kopie van het ondertekende huurcontract zijn.Het huurcontract bevat minstens volgende vermeldingen:

 • de naam en het adres van de verhuurder
 • de naam en het adres van de huurder
 • de datum waarop de huur ingaat
 • de huurprijs (huur en lasten)
 • de omschrijving van het onroerend goed, bij voorkeur (maar niet verplicht) met vermelding van de kadastrale legger en het perceelnummer

Ook het rijksregisternummer (nationale nummer) van de verhuurder en de huurder worden bij voorkeur op het huurcontract vermeld (maar dat is niet verplicht).

Er zijn verschillende mogelijkheden om een huurcontract van een onroerend goed (al dan niet uitsluitend) bestemd voor huisvesting te laten registeren. U kunt dat doen via internet, per mail, met de post, per fax of ter plaatse bij het bevoegde registratiekantoor.

Wij raden u aan om bij voorkeur voor internet, mail of gewone post te kiezen. 

Indexatwork

Let op: indien het huurcontract helemaal niet bestemd is voor huisvesting kan de registratie enkel met de post of ter plaatse bij het bevoegde registratiekantoor gebeuren.

Via het internet: MyRent laat u niet alleen toe om online een huurcontract ter registratie door te sturen. U kunt met die toepassing ook het contract opstellen (als het tenminste gaat om een bewoning die dient als hoofdverblijfplaats). MyRent bevat immers verschillende modelhuurovereenkomsten.

Hieronder vindt u de verschillende stappen om via MyRent een huurcontract op te stellen en het online ter registratie door te sturen:

 • Log in op de toepassing MyRent (http://minfin.fgov.be > E-services > MyRent > Naar de toepassing). U moet zich identificeren via uw elektronische identiteitskaart of via een certificaat.
 • Volg de richtlijnen die op het scherm worden gegeven.
 • Kies een van de huurcontracten voorgesteld in ‘Huurcontracten’ > Ingeven Contract.
 • Vul de gevraagde gegevens aan.
 • Print het ingevulde ontwerp van huurcontract uit en ook de wettelijke bijlagen. Als u vragen heeft over de inhoud van die contracten of de bijlagen kunt u contact opnemen met een van de belangengroepen. Hun contactgegevens vindt u in de toepassing (‘Links’).
 • Bij de huurovereenkomst moet voortaan ook een plaatsbeschrijving worden gevoegd. Die moet worden opgesteld ofwel tijdens de periode dat de ruimtes onbewoond zijn, ofwel tijdens de eerste maand van bewoning. Daarom worden bij de print van het ontwerp van huurcontract ook de begin- en slotpagina van de plaatsbeschrijving afgedrukt. Lees die aandachtig, vul de nodige gegevens aan en voeg tussen beide pagina’s de gedetailleerde inventaris toe
 • Stuur de digitale kopie (in pdf-formaat) van het huurcontract, door beide partijen ondertekend (zonder de wettelijke bijlagen, het volstaat dat deze bij het originele huurcontract worden bewaard), alsook de digitale kopie van de plaatsbeschrijving, eveneens door beide partijen ondertekend, via de toepassing MyRent naar het bevoegde registratiekantoor (ofwel beide documenten tegelijkertijd ofwel eerst het huurcontract en later -na ontvangst van het geregistreerde contract- de plaatsbeschrijving).
 • De geregistreerde documenten krijgt u daarna terug met de post.

Let op: indien u het huurcontract en/of de plaatsbeschrijving – nadat u het via de toepassing MyRent heeft opgemaakt – op een andere manier dan via het internet ter registratie wilt aanbieden, krijgt u via de toepassing de contactgegevens (e-mailadres, postadres, faxnummer) van het bevoegde registratiekantoor te zien (zie ook hierna).

Per mail: stuur via mail de digitale kopie(s) (in pdf-formaat) van het door beide partijen ondertekende huurcontract en/of de ondertekende plaatsbeschrijving naar het bevoegde registratiekantoor. Om het mailadres van dat kantoor te vinden, zie “Waar moet ik een huurcontract laten registreren?“. Vermeld in de mail de adresgegevens van de verhuurder indien die verschillend zijn van de gegevens opgenomen in het huurcontract. De geregistreerde documenten krijgt u daarna terug met de post.

Via de post: stuur met de post het door beide partijen ondertekende huurcontract en/of de plaatsbeschrijving in twee exemplaren naar het bevoegde registratiekantoor. Om het postadres van dat kantoor te vinden, zie “Waar moet ik een huurcontract laten registreren?“. Gelieve in de correspondentie de adresgegevens van de verhuurder te vermelden indien die verschillend zijn van het adres opgenomen in het huurcontract. De geregistreerde documenten krijgt u daarna terug met de post.

Per fax: stuur per fax het door beide partijen ondertekende huurcontract en/of de plaatsbeschrijving naar het bevoegde registratiekantoor. Om het faxnummer van dat kantoor te vinden, zie “Waar moet ik een huurcontract laten registreren?“. Gelieve in de fax de adresgegevens van de verhuurder te vermelden indien die verschillend zijn van het adres opgenomen in het huurcontract. De geregistreerde documenten krijgt u daarna terug met de post.

Ter plaatse: ga zelf met het door beide partijen ondertekende huurcontract en/of de plaatsbeschrijving (en bij voorkeur in twee exemplaren) naar bij het bevoegde registratiekantoor. Om het adres van dat kantoor te vinden, zie “ Waar moet ik een huurcontract laten registreren?“. U krijgt ter plaatse de geregistreerde documenten terug.


bron : myrent

Advertenties
 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op 29/08/2013 in Huurregistratie

 

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s